Sisu – din inre motståndskraft

Sisu refererar till kraften som alla har inom sig och som nästan alltid är passiv. Motgångar får dock kraften att vakna. Vi använder den för att hålla ut och ta oss över hinder.

Det är precis vad det finska folket gjorde under det andra världskriget. Det är något som de påminns om än idag och det står inristat i deras hjärtan att aldrig ge upp hur svårt det än kan vara.

All möda och varje utmaning vi tar oss över är prestationer vi borde vara stolta över!

  • Kontrollera stress och låt inte rädslan dominera dig – Om vi låter de negativa känslorna påverka oss kommer vi inte bli mer än en naken gren som kämpar mot vinden och till slut kommer gå av.
  • Ihärdighet är en egenskap som är på nedgång nuförtiden eftersom vi är otåliga och vill ha allt så snart som möjligt – De som har ”sisu” har tålamod, accepterar frustration och är kreativa. De väntar på den rätta tidpunkten och avancerar steg efter steg, utan att någonsin ge upp.
  • Var ärlig – alla bryr sig om varandra eftersom de förstår att man överlever genom att arbeta tillsammans. Att respektera och ta hand om varandra ger oss bättre livskvalitet.
  • Lär dig hur du löser små dispyter och du kommer kunna lösa de stora – Folk med ”sisu” flyr inte från problem; de bemöter dem och kommer på lösningar.
  • Var uthållig idag, imorgon och för evigt – Uthållighet är de modigas och de visas tecken. ”Sisu” är väldigt uthålligt… till den grad att det för många betyder nästan samma sak. Det är tecken på något som livet förr eller senare lär oss och som vi kommer behöva omsätta i praktiken.

Varför inte ta lärdom av finnarna och använda sig av sisu i svåra tider, så att vi kan besegra våra isolerade öar av ledsamhet och omvandla dem till öppna landskap av lycka.

Lämna ett svar