- 300 g smör
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2 krm lökpulver
- 4st äggulor
- 1-2 msk finhackad färsk eller 1-2 tsk torkad dragon
- 2 msk finhackad persilja
- peppar och salt efter behag
- Dela äggen och lägg gulorna i en skål av hårdplast eller glas som tål värme.
- Blanda vinäger, lökpulver och dragon i annan liten skål.
- Smält (skira) smöret i en kastrull utan att det bryns (ej över 70 grader).
- Vispa sakta ner smöret i en tunn stråle i äggulorna. Såsen bör tjockna ganska omgående. Fortsätt vispa tills smöret är slut. Det vita mjölkproteinet, som samlats i botten av kastrullen, ska inte hällas ner i bunken med ägg.
- Tillsätt vinäger- och dragonröran.
- Blanda väl och smaka av med lite salt och nymald vitpeppar.
Tips:
- Bearnaise skär sig om den blir för varm.
- Säkraste sättet att hålla den varm är att använda vattenbad: Koka upp lite vatten i en kastrull och ta bort från spisen och sänk ner skålen med den färdiga bearnaisen.
- Dragon kan bytas ut. Exempelvis chili
Widget not in any sidebars