- 1 kyckling
- 1 gul lök
- 1 morot
- 2 bladselleristjälkar
- 1 persiljerot
- 1 bukett timjan
- 2 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- Havssalt
Del 1
- Gör i ordning kycklingen och lägg den i en soppgryta.
- Skär lök, morot, bladselleri och persiljerot i mindre bitar och lägg dem i grytan.
- Bind ett bomullssnöre kring timjanbuketten och lägg den i grytan ihop med lagerblad och peppar.
- Fyll på med vatten så allt precis täcks, och så det kan koka utan att koka över.
- Kokar du i för mycket vatten blir buljongen inte lika intensiv.
- Koka i 1 timme.
- Ta upp kycklingen och dela den. Kycklingköttet används till exempelvis Ceasarsallad.
Del 2
- Lägg tillbaka skrov och skinn i grytan och koka i ytterligare 3 timmar.
- Låt soppan svalna med örterna i.
- Sila den, salta och fördela den i plastlådor.
- Soppan kan stå 3 dagar i kylen och håller sig 3 månader i frysen.
- Kan med fördel ätas både varm och kall.
Näringsinnehåll i kycklingbuljong per person
Energi: 36 kcal
Protein: 2,8 g
Fett: 2,6 g
Kolhydrater: 1,8 g
Kostfiber: 0,4 g