Internationella popcorndagene

Hurra alla popcorn-älskare. Dags att fira fredag med lite popcorn. Idag är det 30 år sedan Sverige för första gången började sälja popcorn på biografer, så vad passar bättre än att gå på bio också?

Tillsammans äter vi svenskar 16 miljoner liter biopopcorn per år. Popcorn som dessutom är supernyttigt, då det består av obearbetade fullkorn och innehåller även vitaminer, mineraler och kanske framför allt antioxidanter.

Men att poppa popcorn är en mycket gammal kunskap som aztekerna besatte.

Mexikoindianerna skördade inte bara människooffer i augusti, de skördade majs också. De första popcornlämningarna man hittat sägs härstamma från 4700 år före Kristus. Dock använde Aztekerna detta smöriga snacks främst som smycken, gärna på huvudet, och de kallades momochitl.

Några tusen år senare kom en snäll spansk erövrare på besök vid namn Hernán Cortés. Han både invaderade Mexiko och lade beslag på deras popcornrecept. Därefter spreds popcornen vidare till det stora landet i norr…

I U.S.A har man instiftat en Popcornens dag den 19 Januari.

Lämna ett svar