Saffran ger lycka

I en iransk studie fick en grupp deltagare som led av depression äta kapslar med 30 mg saffran per dag, under sex veckor. Lika många deltagare fick placebotabletter.

När sex veckor hade gått kunde forskarna tydligt se att deltagarna som fått saffranskapslar mådde betydligt bättre psykiskt. Efter bara 14 dagar var denna grupp fri från depressionssymtom – och dessutom helt utan biverkningar.

I nästa studie gick forskarna ett steg längre och jämförde effekten av saffran med den antidepressiva läkemedelssubstansen Fluoxetin (t ex Fontex, Prozac och Fluctin). Resultatet visade att saffranet lindrade depressionen lika väl som läkemedlet.

30 mg om dagen räcker, enligt forskarna. Eftersom ett litet paket saffran vanligtvis innehåller 500 mg blir det mycket medicin för pengarna!

1 kg saffran kostar nära 30 000 kr. Inte undra på att saffran oftast kallas ”Det röda guldet”! Men det kanske inte är så konstigt, då det går åt en väldig massa blommor till 1 kg, närmare bestämt ca 200 000 stycken! Detta innebär att det i den där lilla 0,5 grams påsen vi köper i butiken finns ca 100 blommor…


Widget not in any sidebars

Lämna ett svar