Springa ute eller inne (inte)

På hösten, vintern eller tidig vår, kanske till och med i Göteborg, är vädret en faktor som spelar in, för en motionär. Diskussionerna om att springa på löpband, i motionsspåret eller på asfalt, kommer väl aldrig att avslutas i samförstånd. En del gillar det ena, en del gillar det andra, men för de allra flesta, kan faktiskt det ena (andra) fungera som substitut. Om vädret inte tillåter!

Hamnar man på ett löpband, som bara visar kilometer per timma (km/h), den enhet som visas i bilen när du kör. Så kanske det kan vara problematiskt att räkna om detta till det mer normala tempo/kilometer, som man brukar använda sig av, när man är ute. Därför skickar jag med nedan bild, en omräkningstabell, som ni kan memorera.

Nu finns det ju fler saker att ta hänsyn till när man hamnar på ett löpband, om man vill att den fysiska ansträngningen skall bli den samma som ute. Man kanske därför skall kompensera vind, backar och annat, som man stöter på i spåret. Därför kan man välja en procent motlut eller kanske höja hastigheten på bandet lite.

Man får helt enkelt pröva sig fram eller inte vara så väderkänslig, och gå ut!

Lämna ett svar