1, 2, 3 – kosttillskott

Faktum är att om man äter kött, fisk och ägg, samt lite grönsaker så får man i sig allt man behöver.

Det man bör överväga är att äta tillskott av d-vitamin, som är viktigt för hälsan, men det gäller alla oavsett vilken kost man äter.

Du behöver även äta de viktiga grönsaker som exempelvis broccoli, spenat och kål.

Att man behöver äta frukt för att få tillräckligt med vitaminer är en myt.

Ett exempel är C-vitamin där apelsin ligger långt ner i livsmedel-listan med högst C-vitamininnehåll på 51 mg C-vitamin/100 gram apelsin. Detta kan jämföras med t.ex Broccoli som har 120 mg C-vitamin/100 gram och gul paprika som har 204 mg C-vitamin/100 gram.

Här är en lista över de vanligaste vitaminerna och bra, LCHF-vänlig mat för att få i sig dessa:

  • Vitamin A (Retinol):  Lever, ägg, smör, mjölk
  • Vitamin B1 (Tiamin): Kött (gris/nöt), Solros- och Sesamfrön
  • Vitamin B2 (Riboflavin): Kött, lever, njure, mandel
  • VItamin B3 (Niacin): Kött, lever, fisk, mjölk
  • VItamin B5 (Pantotensyra): Avocado, nötter
  • Vitamin B6 (Pyridoxin): Lever, Kött, Fisk, Nötter
  • Vitamin B8 (Biotin): Ägg, lever
  • Vitamin B12 (Kobalamin): Kött, Lever, Strömming
  • Folat/Folsyra: Lever, Sparris, Ägg, Broccoli, Blomkål
  • Vitamin C (Askorbinsyra): Paprika, Broccoli, Blomkål
  • Vitamin D (Kaciferol): Fet fisk, ägg, lever, smör
  • Vitamin E (Alfa-tokoferol): Mandel, Spenat, Ägg
  • VItamin K (Fyllokinon):  Sallad, Spenat, Broccoli, lever

Dock behöver du tänka på att högt intag av fett och protein minskar upptaget av magnesium. Tungmetaller som nickel, bly och kvicksilver lagras i större mängder i kroppen vid låga magnesiumvärden. Magnesium påverkar kroppens syra-basbalans, reglerar blodtrycket, bidrar till en normal blodkoagulation och minkar risken för blodproppar.

Lämna ett svar