1793 av Niklas Natt och Dag

UPPLÄSARE: Martin Wallström
LÄNGD: 13h 21min 56s
TYP: E-bok, Ljudbok
VIA: Nextory

Har precis lyssnat klart på boken 1793, skriven av Niklas Natt och Dag, det är författarens debutroman och är en så kallad “Bellman noir”. Roman utspelar sig i Stockholm, året är givet, och Gustav III är skjuten på balen. Denna bok utspelar sig dock inte i de finare salongerna utan mer i slummen, bland de utslagna, bland alkoholister och horor. Det är en mörk historia, där ett makabert lik hittas, där ledtrådar måste nystas upp och där det inte verkar finnas någon botten på det mänskliga svineriet.

Boken delas in i fyra delar, fyra olika persongalleri, som alla för ljus över intrigen, som i sig är en tämligen vanlig deckarhistoria i en väldigt annorlunda miljö och med ett rätt annorlunda språk. Vår hjälte, den lungsjuke Cecil Winge, hjälper polismakten i Stockholm att lösa brott, tar sig tillsammans med Mickel Cardell an detta bestialiska mord och vi leds närmare en lösning genom ett brett persongalleri, mörka miljöer och emellanåt en och annan fin salong.

En mycket stark debutroman och gediget hantverk som får ett bra betyg hos mig och blev utsedd till “Årets bästa debutroman” 2017, av Svenska deckarakademin med motiveringen: “En välgestaltad historisk mordgåta med såväl råhet som värme och medmänsklighet


Widget not in any sidebars

Lämna ett svar