När tappade IFK Göteborg sin vinnarkultur och vinnarmentalitet?

Avsaknad av vinnarmentalitet har självklart många olika orsaker – dålig ekonomi, dålig ledning, dåliga spelare m.m. Men IFK Göteborg har bytt ut hela laget, har bytt ut i stort sett hela ledningen och tränare*3… ändå blir det ingen skillnad. Varför?

Kan det beror på att IFK inte har någon vinnarkultur och vinnarmentalitet i föreningen? Kraven är inte stentuffa förlorar man några matcher i rad är inte det någon större sak för det är man van vid vid det här laget. Man använder sig av ursäkter om spelbygge och förändrad spelidé för att på något sätt acceptera att såhär är det. Styrelsen tog beslut om ett mellanår där ekonomi, lagbygge och lagbygget med spelare från U-laget och Akademin stod i fokus. Man uppmanade supportar att ha tålamod, låta spelarna få tid på sig… Bla bla bla… Och där sattes ribban och en förlorarmenalitet skapades.

Hur kan man då ändra på det här? Ska inte säga att jag eller någon annan sitter på alla svar, men jag tror att det börjar högst upp i hierarkin. Ordförande, Klubbdirektör, Sportchef , Huvudtränare. Dessa personer måste vara stenhårda på att det ska bli en ändring i IFK Göteborg, att i IFK Göteborg så ska det vara tuffa krav. Det är inte alla som kommer klara av att spela på grund av kraven. Det ska tävlas på varenda träning och match, man ska kunna ryta ifrån när ens lagkamrater inte gör sitt jobb.

Och dessutom behöver det komma in ett antal spelare som detta kommer naturligt för.

Är det där vi står nu? Spelare som inte uppfyller lämnar och spelare som uppfyller dessa krav kommer in… Ja, det återstår att se!

Min poäng är att jag vill att IFK Göteborg ska ha som målsättning varje säsong att vinna SM-guld. Varför ska man annars spela? Jag tycker att om man har som målsättning som ett mellanår så sätter man ribban för lågt, då blir det lätt att man nöjer sig med oavgjort eller bra att vi ändå höll nollan. Jag förväntar mig inte att IFK Göteborg SKA vinna Allsvenskan och spel i Europa varje säsong, men jag vill att ambitionen ska vara den.

Nu kanske några av er vill ta fram ekonomin som en ursäkt (igen) för att det inte ser ut såhär mm. men jag vill hävda att man kan sätta höga krav på sina medarbetare oavsett den ekonomiska situationen. Det är sammanlänkat till viss del, mer pengar betyder bättre spelare i många fall, men jag tycker att oavsett om IFK Göteborg har ett stjärnfyllt lag eller ett lag fullt med juniorer så ska kraven vara stenhårda. På så sätt bygger man upp en kultur och en mentalitet som inte bara utvecklar utan också på sikt kan locka riktigt bra spelare.

Lämna ett svar