Den femte grundsmaken

Sött, surt, salt och beskt – dessa är de fyra smaker som är mest kända. Men känner du till den femte grundsmaken – Umami?

Denna smakdimension upptäcktes redan i början på 1900-talet och har idag vetenskapligt erkännande och förknippas med asiatisk mat.

Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. 

Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen. Det kanske inte är så konstigt när man tänker på namnet, som kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”!

Exempel på mat som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sjögräs, sardeller, tomat (extra mycket i soltorkade), lufttorkad skinka och torkad svamp. Umami finns dessutom i många populära smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup, sojasås och tabasco.

Ett alternativ till salt i maten eftersom umami också är saltreducerande, som exempel soja eftersom du oftast inte behöver tillsätta den där extra nypan salt.

Lämna ett svar