Livsstil – ta bort

För att minska inflammationer i kroppen så ska du undvika processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker. Undvik även produkter som margarin, solrosolja och majsolja eftersom de har höga halter omega-6 som är inflammatoriskt.

Inflammation uppstår när saker som man gör och äter sliter på kroppen och när kroppen inte själv klarar av att reparera de skador som uppkommer.

– ta bort spannmål (vete, havre, råg, säd). Spannmål och bönor innehåller liksom andra frön en lång rad fytokemikalier, biologiskt aktiva ämnen, varav många används av växterna för att försvara sig mot angripare. I blad och andra växtdelar är koncentrationen lägre och ännu lägre i färsk frukt.

⁃ ta bort processade livsmedel (hel- och halvfabrikat, livsmedel med tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel)

⁃ ta bort socker/sötningsmedel. Tillsatt socker finns i dag i majoriteten av alla halvfabrikat och färdigrätter, i såväl frukostmatvaror som middagsrätter och i allt från salta snacks till söta desserter. Vi svenskar ligger i topp när det gäller godiskonsumtion i världen – men det är alltså inte bara vårt fredagsmys och lördagsgodis som gör att vi får i oss alldeles för mycket socker. Personer som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk att dö av hjärtsjukdomar. De som äter mycket socker höjer sin risk att drabbas av cancer.

⁃ ta bort baljväxter/soja.

  • Spannmål och bönor innehåller lektiner och fytinsyra.
  • Lektiner belastar matsmältningsystemet. Lektiner är vegetabiliska proteiner som kroppen har svårt för att bryta ner.
  • Fytinsyra hämmar upptaget av mineraler. Fytinsyror hämmar upptaget av olika mineraler såsom zink, koppar och magnesium.

⁃ ta bort nattskatteväxter (inom gruppen alkaloider såsom solanin, nikotin och capsaicin. Capsaicin är det som gör starka såser, chili och cayenne så starkt och det är oerhört irriterande för tarmslemhinnan. När växterna fortfarande växer funkar alkaloiderna som ett naturligt bekämpningsmedel. När de kommer ned till tarmarna kan de trigga en överreaktion i immunförsvaret och de tål många, men inte om man redan har autoimmuna problem eller försöka läka sin kropp med paleo/ketogen kost. Då kommer nattskuggeväxterna verka i motsatt riktning!)

⁃ ta bort mejeriprodukter. Studier vid Uppsala kliniska forskningscentrum visar ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet på grund av kronisk inflammation, oxidativ stress och även försämrat immunförsvar. Samma studier visar även att de som drack mycket mjölk blev mer drabbade av benskörhet än de som avstod!

Lämna ett svar