Livsstil – fettcellerna

Tidigare trodde man att fettet på kroppen bara satt där som en passiv deg, men det vet man idag att det stämmer inte!

Bild: Fettceller. Foto: Scanpix

Fettcellen har en unik förmåga att expandera. Den kan faktiskt öka sin volym så mycket som tusen gånger. Den kraftiga och ständiga nybildningen sker vid alla åldrar och oberoende av om personen i fråga är smal, överviktig eller fet. Antalet fettceller är konstant, eftersom nybildning och nedbrytning balanserar varandra.

Fettvävnaden är också ett hormonproducerande organ och när den expanderar ökar också mängden hormoner som skickas ut i kroppen.

De olika hormonerna bildas i körtlar eller i särskilda celler. Därefter transporteras hormonerna med hjälp av blodet till olika organ där de behövs. Varje hormon påverkar en bestämd grupp celler. En del hormoner påverkar nästan alla celler i kroppen, medan andra bara påverkar vissa celler.

Forskning om cellerna för ”ämnesomsättning” visar att när den inte fungerar som de ska skyfflas stora glukosmängder in i fettcellerna, år ut och år in.

När en fettcell blir inflammerad så blir den insulinresistent, alltså lika med förhöjda nivåer av fria fettsyror i blodet, ökad risk för diabeteskomplikationer eller överproduktion av insulin.

Lämna ett svar