LCHF – Fyll på!

Bild: från Sofies LCHF

Tänk

När du handlar dina basvaror, titta på innehållsförteckningen. Högst 5 g kolhydrater per 100 g är en bra riktlinje.

Måltiden

  • 3 delar per måltid
    • 1 proteindel till varje måltid
    • 1 handfull näringstäta grönsaker
    • 1 fettkälla (bas: smör ä, avokado, majonäs, olivolja, oliver eller nötter)

Ät gärna

• Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, fågel. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt, KRAV-märkt och gräsbetat om du kan.

• Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.

• Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.

• Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör, kokosgrädde och fullfeta mejeriprodukter i matlagningen så blir maten godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs innehållsförteckningen för att hitta kvalitetsprodukter eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.

• Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, zucchini, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.

• Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet yoghurt. Var försiktig med mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker och mättar dåligt. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.

• Nötter: Max en näve om dagen – gärna av olika sorter. Uteslut om det triggar till överätning.

• Bär: Okej i mindre mängd, gärna tillsammans med vispad grädde för ökad fetthalt. Uteslut om det triggar till överätning.

Lämna ett svar