LCHF – Aptit och hunger

Aptit är önskan om att äta, vilken ofta ökar när du ser eller känner doften av god mat. Aptit är människors och djurs psykiska behov av att äta. Aptit sammanfaller ofta, men inte alltid, med hunger. Aptiten kan öka, vilket innebär att man har ett ökat matbegär. Hungern talar om för din kropp att den behöver mat just nu där typen av energikälla spelar mindre roll.

Det finns flera orsaker som kan trigga till att du vill äta eller tappar matlusten.

  • Stress
  • Dålig sömn
  • Nedstämdhet/ensamhet
  • Tristess
  • Äta av ren vana
  • Lockelser och närvaro av mat

För att hitta rätt balans hjälper LCHF dig, och relativt snart efter att du dragit ner på kolhydrater kommer du att märka att hungern minskar. Det kan delvis bero på att nivån av ketoner (det fettliknande ämnet som tillverkas i din lever) stiger i blodet. När du minskar på kolhydratintaget, ökar levern sin tillverkning av ketoner och skapar ett tillstånd av maximal fettförbränning som kallas ketos.

Läs gärna tidigare inlägg från mig om Ketos

Forskning har vid upprepade tillfällen bekräftat att ketos kan vara en kraftfull aptitsänkare både under och efter viktnedgång.

Lämna ett svar