LCHF motpol till metabola syndromet

Metabola syndromet är ett samlingsnamn. för ett antal faktorer som leder till ökad risk för insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar.

Jag förespråkar LCHF-kost då den västerländska livsstilen innehåller alldeles för mycket mjölk, socker och vitt mjöl vilket är konstaterat att våra kroppar inte är anpassad till. Dessutom har sockerintaget ökat kraftigt de senaste årtionden.

Konsekvensen blir ett högt blodsocker och på grund av det, även höga nivåer av hormonet insulin. Det är kroppens sätt att att kompensera för allt socker i blodet, och så långt som möjligt att hålla det till normala nivåer.

Höga insulinnivåer i sin tur kan i längden ge alla möjliga störningar i kroppen då det påverkar flertalet av kroppens celler. Exempelvis övervikt, högt blodtryck och rubbade blodfetter. Många tror även att det i längden kan medverka till utveckling av cancer, demens och förstorad prostata. Andra sjukdomar som är vanliga är fettlever, gallbesvär, PCOS (äggblåsor på ena eller båda äggstockarna) och gikt.

Lämna ett svar