LCHF – mejerier

Mejeriprodukter brukar innehålla några gram kolhydrater, framförallt de som inte är fullfeta så som mjölk, yoghurt och keso. Till och med mejerier med högre fetthalt så som grädde och ost kan bli problematiska i för stora kvantiteter eftersom det lätt blir för mycket kolhydrater – vilket kan göra det svårt att äta strikt LCHF.

Dessutom skapar mjölkproteinerna i dessa livsmedel ett ganska högt insulinpåslag. Undantaget är smör, vilket har närmare noll gram protein och kolhydrater.

Många personer med ett sockerberoende är också väldigt känsliga för mjölkprotein, och triggar igång lika väl på det som på sött. Av erfarenhet via kostrådgivning med olika människor som triggar på mjölkprotein, så kan känsliga personer också få en reaktion i form av svullna händer och fötter vid intag av mjölkprotein.

Har du kanske svårt att vara utan goda gräddiga såser, goda ostar och gärna äter yoghurt till frukost, och lite keso till mellanmål? Har du ersatt socker med mejeri?

Visste du att mejeriprodukter är beroendeframkallande?

Svaret: Casomorfin från mjölkproteinet, kasein. Egenskaperna hos casomorfin är att det har en opioid effekt. Vilket är bland annat världens äldsta kända drog. Opioider är kända för att få en kick av extrem upprymdhet och välbefinnande. Beroendet kan utvecklas med att du inte kan sluta äta mejerivaror, speciellt ost, vilket kan leda till abstinenssyndrom om du slutar plötslig.

Eftersom kasein bryts ner i magen som producerar peptiden, casomorfin, frigör den även histamin, vilket också är varför så många människor är allergiska mot mejeriprodukter.

När mjölken omvandlas till ost, avlägsnas större delen av vattnet och lämnar koncentrerat kasein och fett kvar. Så koncentrerade mejeriprodukter, som ost, har särskilt höga nivåer av opiater.

Lämna ett svar