Hälsa – näringsämnen

Bild: friskhusonsala.se

Visste du att ökade nivåer av koldioxid i atmosfären kan ”förvandla växter till skräpmat”. Detta genom att de växer snabbare och i slutändan innehåller mer kolhydrater, men är fattiga på näringsämnen, mineraler eller protein. Och innehåller mer socker, mindre näring. Precis som skräpmat.

Vitaminer och mineraler fyller många viktiga funktioner i våra kroppar. Vitaminerna är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda och måste därför tillföras genom födan eller tillskott. Mineraler bidrar till att bygga upp delar av kroppen som skelett, tänder och brosk.

Kroppen behöver även mineraler för att kunna upprätthålla sin vatten- och saltbalans, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera.

Risken är störst att vi får brist på näringsämnen som folsyra, magnesium, zink, selen och krom. För kvinnor och barn borde även järn uppmärksammas samt fluorid för äldre. Livsmedelsforskningen bör nog i framtiden inriktas mer mot hur innehållet av dessa näringsämnen kan höjas i våra livsmedel.

Lämna ett svar