Hälsa – kollagen

Foto från wellvita

Kollagen är ett strukturprotein, vilket utgör en viktig beståndsdel i ditt skelett, dina muskler, senor, leder och i all bindväv. Bindväv finns i alla vävnader och skapar hållfasthet, exempelvis i väggarna i dina blodkärl. Kollagen kan genom sin uppbyggnad lätt sträckas ut, vilket ligger bakom kollagenets unika roll för stadga och hållfasthet.

Även om kroppen kan tillverka aminosyrorna prolin och glycin på egen hand, så är det vanligt att många har låga nivåer av dem. Det beror på att vår nutida västerländska kosthållning innehåller kött, men i låg grad inälvor, leder, skinn, avkok på skrov och brosk och andra delar som naturligt består av kollagen.

Ett annat sätt att optimera kroppens produktion av kollagen är att regelbundet ta ett tillskott kollagenprotein. Det gör jag. På nått sett känner jag mig starkare inifrån. Huden har blivit mycket mjukare. Testade att sluta äta Kollagen vid ett tillfälle. Efter någon vecka blev huden torr och fnasig igen. Så det blir absolut en dos kollagen om dagen för mig.

Lämna ett svar