LCHF – Havredryck

Bild och info från Kostdoktorn

Havredryck har blivit en riktig business över hela världen. I butiken finns mängder av olika varumärken. Produkterna innehåller generellt runt 10 procent havre.

Om allt socker i drycken skulle kom från havre, borde sockerhalten aldrig överstiga 0,15 gram per 100 gram. Men alla havredrycker ligger långt över detta.

Hur just ditt blodsocker påverkas av havredryck i kaffet beror på mängden du dricker och vilken hälsa du har. Dricker du en stor havrelatte och tillhör dem som knappt kommer ihåg när du tränade senast, kommer sannolikt ditt blodsocker att stiga raka i höjden.

Mjölk innehåller lika mycket sockerarter som havredryck, men det är skillnad på laktos och maltos. Maltos har ett glykemiskt index som ligger över 100, vilket innebär att sockerarten till och med går snabbare ut i blodet än stärkelse från vitt bröd. Mjölk ligger under 50 i glykemiskt index. Därför ger mjölk ett långsammare blodsockerpåslag än havredryck.

Vill du dricka en havredryck där allt socker verkligen kommer från havre, får du göra din egen.

Lämna ett svar