Sockerfällor

Visste du att Teriyakisåsen innehåller 2,5 gånger så mycket socker som läsk (trots att det står less sugar på förpackningen)?

En normalstor påse godis rymmer 30-40 sockerbitar, vilket är en dubbel maximal dagsranson socker för en vuxen person.
Även hälsofilen kan vara full av tillsatt socker!
Vissa av de frukostflingor som marknadsförs mot barn innehåller mer socker än vad ballerinakakor gör.
I glassen på bilden finns fyra former av socker: glukos-fruktossirap, socker, glukossirap och dextros. I övrigt är den mestadels gjord på processade ingredienser, pulver och tillsatser. Skillnaden är stor mot hur man gjorde glass förr. I det recept vi har hittat från 1960-talet använde man näringsrika äggulor och mindre än halva mängden socker mot idag.
Ett av de hälsoproblem som ökar i världen är fettlever. I inlägget En hög konsumtion av läsk är en av orsakerna. När barn tidigare delade på en 33 cl flaska läsk fick de i sig runt 5,5 sockerbitar per person. Numera dricker vissa ungdomar en liter läsk per dag, som innehåller totalt 33 sockerbitar.
I kakao finns ämnen som är nyttiga för kroppen, bland annat antioxidanter och järn. Men välj din choklad med omsorg. I 100 gram mjölkchoklad ryms en vuxen persons maximala dagsranson socker. Varianter där det står ”Dark” på förpackningen kan också vara fulla med socker. Läs ingredienslistan och välj gärna en choklad med under 30 gram sockerarter per 100 gram.
I kladdkakan på bilden är det 52,5 sockerbitar!
Visste du att ett barn som dricker 2 dl O’boy till frukost och äter två mackor med nutella på, får i sig hela sin maximala dagsranson av socker innan klockan ens har slagit nio?

Rålakritspastiller, är helt fria från socker. Ett bra tips till alla lakritsälskare, men en brasklapp: Ett stort dagligt intag av lakrits kan höja blodtrycket. Så även det ska njutas med viss måtta.

Läs alltid ingredienslistorna på allt du köper. Det finns ingenting som livsmedelsindustrin tjänar så mycket pengar på som den söta skräpmaten

Lämna ett svar