Kategoriarkiv: Nyheter

Klimatet och kolesterol

Har varit hos läkaren och tagit blodprov. Fick då veta att jag har något förhöjt kolesterolvärde (6,0). Saken är att jag äter LCHF-kost och tränar dagligen. Så hur kan det bli så här?

Googlar och söker svar och rätt snabbt snubblar jag över ett samband som fångar mitt intresse, klimakteriet! Har hyfsat stora problem med att kontrollera temperaturen i kroppen, och när svallningarna är som värst ökar även pulsen. Jösses vad kroppen kämpar när mina hormoner i kroppen sviktar.

Varför, tänker jag?

För att när kolesterolet ökar uppstår det obalans i östrogennivån vilket sker specifikt under klimakteriet.

Så hur kan jag sänka kolesterolet?

Hittar tipset om att körsbär, granatäpple, jordgubbar, björnbär, blåbär, plommon… alla blåa och röda frukter sänker blodsockret, hjälper kvinnor att sänka sitt kolesterol och tar hand om hjärtat.

Dessa frukter innehåller även antocyaniner som är bra för att sänka kolesterolet. De ger även ifrån sig utmärkta antioxidanter som kan ge otroliga hälsoförmåner.

 • Undvik att äta industriella bakelser, fetter, tillsatser, mjölkprodukter, rött kött, friterad eller kryddad mat…
 • Öka mängden av frukt och grönt i din kost, samt bladrika växter, fullkorn, havregryn, linfrön, torkad frukt och tofu.
 • Använd alltid olivolja.
 • Grädda din mat så ofta du kan, undvik att steka.
 • Motionera lite. Allt du behöver är att gå i 40 minuter om dagen, men undvik stillasittande.

Så nu börjar min förändringsresa steg 2 mot ett sunt och friskt åldrande!

Livsstil – Järn

Enkelt knep för att boosta ditt järn-upptag: C-vitamin

Järn är ett mineral som behövs för ett friskt blod, bildandet av röda blodkroppar och hemoglobin.

Hemoglobinet har till uppgift att transportera syre från lungorna ut till alla kroppens celler. Utöver hemoglobinet finns även järn lagrat i andra organ, däribland muskler, lever, mjälte, njurar, benmärg med flera.

Tecken på järnbrist:

 • Trötthet
 • Orkeslöshet och brist på energi
 • Andfåddhet
 • Yrsel och öronsusningar
 • Blek hy
 • Tunna, sköra och platta naglar
 • Håravfall

Om man har en pågående inflammation i kroppen såsom reumatism, chrons, diabetes, övervikt/fetma så har man troligen också lågt järnvärde. Då magproblem och en inflammerad tarm inte längre klarar att tillgodose sig järn.

Sverige Sverige älskade land

Grattis Sverige ??

Landet där lagom är bäst. Där jantelagen lärt oss att vi inte skall tro att vi är något. Där alla har yttrandefrihet och vi kan säga precis vad vi tycker och tänker om allting. Där demokrati är en självklarhet.

Detta fina samhälle där folkhemmet föddes. Där det är en självklarhet att samhället stöttar och tar hand om alla. Där de flesta bor helt ensamma och trivs med att vara för sig själva. Där man ”sköter sig själv och låter andra vara”. Där man pratar väder och vind om det inte finns något annat att prata om.

Där alla är neutrala. Där människor helst inte vill stöta sig med varandra. Där det vilar en passivt aggressivitet och där folk blir lättirriterade, muttrar och fräser för sig själv, men inleder aldrig ett bråk. Där folk står en bit ifrån och iakttar och tittar på. Där folk drar sig undan. Helt neutralt.

Där vi ogillar närkontakt! Så sätt dig för guds skull inte bredvid någon på bussen när det finns ett ledigt säte bakom. Där ”rätt ska vara rätt” och där lagom är bäst. Där vi fullkomligt avskyr orättvisor. Där vi delar på hushållssysslor. Där det är ordning och reda och pengar på fredag.
Där vi alltid har fullt bestyr. Där vi äskar att stå i kö, men om någon “tränger” sig före så muttrar hela kön för sig själv och blänger!

Är det inte fantastiskt att vi har en dag där vi firar dessa underbara störtsköna svenskar som älskar att fira, umgås med hattar och serpentiner, med snaps och sill, allt från midsommar och nyår till kanelbullen och fettisdagen… Grattis Sverige på din dag! Skål ta mig fan?

Ät dig ung med blåbär

Blåbär är rika på vitamin A och C samt en åldersbekämpande antioxidant som kallas antocyanin. Det är det som ger blåbär dess djupa och vackra blå färg.

Studier från ledande universitet har visat positiva resultat när det handlar om blåbär i kosten. Blåbärens antocyaniner och deras antioxidativa förmåga antas ligga bakom flera goda hälsoeffekter.

Dessa kraftfulla antioxidanter kan hjälpa till att skydda huden mot skador orsakade av solen, stress och föroreningar genom att moderera det inflammatoriska svaret och förhindra minskning av kollagen.

Antocyaninerna transporteras via blodet till hjärnan där de skyddar nervcellerna bland annat i de delar av hjärnan som har betydelse för inlärning och motorik. Dessutom kan antocyaninerna förbättra kommunikationen mellan nervcellerna.

Blåbär i kosten kan tack vare den antioxidativa effekten förebygga åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakas av fria radikaler. Det kan också skydda hjärncellerna vid en stroke och bidra till ökad rörelseförmåga.

Forskning har också visat att om man äter blåbär förbättras minne, koordination och balans.

I hjärnan finns proteinet HSP70 som bland annat motverkar nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar med åldern, men blåbär kan få mängden HSP70 att öka och på så sätt hålla hjärnan ung.

1 2 3 59