LCHF – Kokosolja

Bild från https://www.sitesmartehandel.se/

Efter 50-talet fick kokosfettet oförtjänt dåligt rykte, men nu börjar man förstå att kokosfett tvärtom är väldigt bra för våra kroppar. Det fett som däremot inte kanske är så hälsosamt, är det härdade kokosfettet som finns i kyldiskarna i mataffärerna.

Kokosolja bidrar till ämnesomsättningen och är därför bra att ta när det gäller viktminskning och LCHF. Den behandlas direkt av levern och omvandlas till energi. Raffinerade oljor tenderar att vara instabila och oxiderar (härsknar) snabbt. Det här gäller inte kokosolja, som klarar höga temperaturer och lämpar sig därför bättre till matlagning, än nåt annat fett.

I Ketogen diet, används kokosolja eftersom det hjälper kroppen att komma i ketos och är bra bränsle för kroppens celler. Till en början kan det vara svårt med stora mängder fett då man kan bli illamående, men det går att hjälpa kroppen att bättre tåla fett. Så håll ut.

På den mest strikta ketogena dieten utgör fett 90% av energiintaget. Oljan prisas ofta som nyttig supermat, men det höga innehållet av mättat fett (86 %, mycket mer än smör på 51 %)

– Fettsyrorna i kokosfett höjer inte kolesterolet och bidrar inte till hjärt-kärlsjukdomar som långa fettsyror gör. Studier har visat att kokosfett ökar det goda kolesterolet i kroppen.

– Medellånga fettsyror (som de i kokosoljan) utgör minst 50 procent av cellmembranen, vilket ger våra celler fasthet och styrka. Man kan även använda det direkt på huden för att förebygga rynkor och vårda den. De medellånga fettsyrorna gör också att kroppen tar upp kalcium bättre.

– Kokosfett är rik på laurinsyra, som är antibakteriella och svampdödande, och bidrar därmed till att stärka immunförsvaret, skydda mag-tarmkanalen från skadliga mikroorganismer, samt skydda levern mot gifter. I Laurinsyra finns samma ämne som finns i mänsklig modersmjölk och som skyddar spädbarnet mot infektioner. Inget annat födoämne förutom bröstmjölk, har så höga halter laurinsyra som kokosfett.

När det gäller viktminskning, har det ju visat sig, att en fettsnål diet inte fungerar speciellt bra. Att skära ner på kolhydraterna och äta proteiner och bra fetter, är mycket effektivare och gör det lättare att behålla vikten. Kombinerar man det med att ta mycket proteiner, har man kommit långt på vägen när det gäller att nå idealvikten. Däremot ska man undvika transfetter. Kokosfett dämpar också hungerskänslor, därför är den så effektiv när det gäller LCHF.

Att se det som en långsiktig lösning, att äta proteiner och fett; och kolhydrater i andra hand är ett utmärkt sätt att hålla vikten. Speciellt för den som jojobantat hela sitt liv. Lågkolhydratdieterna är snarast att betrakta som en livslång väg in i ett sundare förhållningssätt till maten.

Kokosfett är också energigivande. Om man känner sig hängig och trött, så kan man ta en sked kokosfett och man kommer att känna sig piggare och mer energisk. Den passar bra att använda i soppor, smoothies och sallader.

Personer som äter mycket kokosolja visar forskning att dem minskar risken att utveckla hjärtsjukdom eller stroke.

Läs hela artikeln här:

BBC News: Is coconut oil a superfood?

Lämna ett svar